Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chrám Vasila Blaženého

27. 3. 2017

Chrám Vasila Blaženého je významná památka ruské architektury a součást kulturního světového dědictví. Nachází se na jihovýchodní straně Rudého náměstí v Moskvě. Jeho architektura symbolizuje spojení Ruska s Evropou i Asií.

Chrám byl postaven v letech 1555 - 1560 na příkaz Ivana Hrozného jako připomínka vítězství nad kazanským chánem. Architektem byl podle jedné verze Postnik Jakovlev, podle jiné verze jsou architekty dvě osoby – Barma a Postnik. Dle nedoložené legendy byl Jakovlev na příkaz Ivana Hrozného po dokončení prací oslepen.

Osm církví postavených kolem deváté vytvoří figuru, která se skládá z dvou čtverců umístěných v úhlu 45 stupňů a tvoří osmicípou hvězdu. Číslo 8 symbolizuje den vzkříšení Krista, osmicípá hvězda je symbolem Boží Matky. Čtverec znamená tvrdost a stálost víry. Jeho čtyři strany znamenají čtyři strany světa, také čtyři konce kříže a čtyři apoštoly. Centrální chrám spojuje ostatní chrámy a symbolizuje záštitu celého Ruska. stock-photo-103535163.jpg

V dnešní době je chrám otevřený jako muzeum. Návštěvníci mohou vyjít nahoru po točitých schodech a obdivovat ikonostasy, na kterých jsou ikony z 16. - 19. století a vidět výzdobu vnitřní galerie. Stěny jsou ozdobeny olejomalbami a freskami z 16. - 19. století. V muzeu jsou vystaveny portrétové malby a krajinomalby a také církevní potřeby. Existuje mínění, že je potřeba zachovat chrám Vasila Blaženého ne jako památku mimořádné krásy, ale také jako pravoslavnou svatou budovu. Když se zde začnou sloužit bohoslužby, je možné, že chrám nalezne svůj druhý život.